Culturele Prijs van Drenthe 2022 voor DSG lid Siemen Dijkstra

De beeldend kunstenaar werd gistermiddag in zijn atelier in Dwingeloo met het heugelijke nieuws verrast door een delegatie van de provincie. Dijkstra neemt de prijs op 11 april in ontvangst in het Atlas Theater in Emmen.

In november kreeg de 53-jarige kunstenaar op de Académie des Beaux-Arts in Paris voor zijn houtsnijkunst de prestigieuze Prix de Gravure Mario Avati overhandigd. „Dat je kunst over het Drentse landschap tot in Frankrijk is doorgedrongen, dat zag ik toen als het hoogst haalbare. Nu gebeurt dat ook bij de provincie Drenthe, dus hoe mooi kan het zijn”, reageert Dijkstra gisteren.

Dijkstra groeide op in Pesse en woont sinds zijn afstuderen aan de Groninger Academie Minerva in Dwingeloo. In zijn werk speelt het Drentse landschap een grote rol, maar ook schuwt hij het engagement niet. „Mijn prenten laten niet zomaar lege landschappen zien. Ik houd mij bezig met de ruimte, niet de mens daarin. Die landschappen zijn wel door de mens gemaakt, maar gaan ook weer veranderen, omdat ze onder druk staan.”

Hij heeft de prijs naar eigen zeggen mede te danken aan wethouder Henk Doeven van Westerveld. „Eind vorig jaar bezocht hij mijn atelier toen ik de Avati-prijs had gewonnen en vertelde dat hij mij voor de culturele prijs in Drenthe ging nomineren. Nou, dat heeft effect gehad”.

(Overgenomen uit het Dagblad van het Noorden, 26 maart 2022)