Persbericht: Hommage aan Ronald Soeliman (1965 – 2020)

Beeldend kunstenaar Ronald Soeliman woonde en werkte in het Drentse Zuidlaarderveen. Hij werd geboren in Suriname en kwam in 1975 naar Nederland, waar hij op diverse plekken in het noorden heeft gewoond. Hij studeerde aan de kunstacademies van Kampen en Jakarta (Indonesië), en na zijn afstuderen aan kunstacademie Minerva in Groningen vestigde hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij richtte zich vooral op het landschap: Drenthe met zijn akkers en zandverstuivingen, de Waddeneilanden en de duinen rondom Den Haag en Bergen waren favoriete onderwerpen. Ook schilderde hij graag in het buitenland; op vakantie met zijn gezin in Frankrijk, of met een groep kunstenaars. Soeliman was een echte plein-air schilder. Je kon hem bij alle weertypen tegenkomen bij bijvoorbeeld Balloo, schilderend en genietend van het mooie landschap. Enthousiast vertelde hij dan waar hij mee bezig was en wat hij wilde uitdrukken in zijn schilderijen. 

Wolgras bij Balloo

Zijn werk wordt door kunsthistorici wel vergeleken met dat van impressionisten als Claude Monet, maar ook met het werk van William Turner en Vincent van Gogh. Schilderijen van Soeliman zijn te vinden in particuliere collecties over de hele wereld, van Canada en Amerika tot Spanje, Vietnam en Japan. In Nederland is zijn werk aangekocht door bijvoorbeeld het Martiniziekenhuis in Groningen, Unilever en Stichting Het Drentse Landschap. In 2010 won hij de prestigieuze Kunst und Kulturpreis van Dornum (Duitsland) voor zijn landschappen. Door de jury werd hij vooral geprezen om het licht en de sfeer die door zijn bijzondere kleurgebruik en verftoets in zijn schilderijen gevangen worden.

Veldzuring en Fluitekruid

Buitenschilderend, maar ook in het atelier nam Soeliman veel afstand van zijn werk; zijn grote palet stond heel bewust op flinke afstand van de ezel. Hij schilderde met paletmes en bracht zijn verf in losse dikke (pasteuze) toetsen aan op het paneel. Daardoor gebeurt er op dat kleine vlak heel veel. Kleuren spelen zo met elkaar en laten een uiterst illusionistisch landschap zien.

Waar het in zijn werk om gaat, is het weergeven van de essentie van het landschap, en om de beleving daarvan in kleur en verf uit te drukken. Soeliman zag zichzelf als een dirigent, die de verf naar de juiste plaats op het paneel dirigeert en daarmee zorgt voor een zeer evenwichtige, harmonieuze compositie. Kleur, licht- en donkerwerking, toonwaarde en compositie worden zo perfect op elkaar afgestemd.

Na zijn plotselinge overlijden in 2020 heeft de familie een keuze gemaakt in welke schilderijen voor verkoop beschikbaar komen. Een groot deel daarvan wordt nu hier getoond. Daar zitten ook werken bij die Soeliman een paar maanden voor zijn overlijden schilderde. Zijn werk werd en wordt nog steeds vertegenwoordigd door een aantal galeries in Nederland, maar nergens werden er zoveel schilderijen tegelijk getoond. Dat maakt het een unieke gelegenheid om te genieten van de schilderijen van deze bijzondere kunstenaar.

Soeliman was lid van Het Drents Schilders Genootschap. Hij zette zich actief in voor het laten floreren van de vereniging en was jarenlang lid van de ballotagecommissie. Met deze expositie geeft het Genootschap een hommage aan hun veel te vroeg overleden lid. Goede vriend en collega kunstenaar René Jansen (Kiel-Windeweer) zal de expositie openen.