Rineke Hollemans

Rineke Hollemans ( Uitgeest 1950 ) volgde aan de Academie Minerva te Groningen de opleiding grafiek, schilderen en ruimtelijke vormgeving. Naast grafiek, voornamelijk hout-linosneden maakt ze schilderijen in olieverf of acryl, objecten en ontwerpt ze lampen.

Onderwerpen: bloemen en landschappen

Haar inspiratiebron is het landschap in Europa of ver daar buiten. In haar woonomgeving van Assen is de natuur van Drenthe volop aanwezig met een geschiedenis van duizenden jaren. Regelmatig trekt ze er op uit met een schetsboek om het karakter van de groenlanden, velden of stroomdalen vast te leggen. In dit afwisselende landschap met een mozaïk van kleine bosjes, zandduinen, graslanden en heidevelden vindt ze o.a. haar inspiratie. In haar atelier worden de schetsen verder uitgewerkt. Eerst wordt er begonnen met een paar aquarellen of een snelle schets in acrylverf op groot formaat om te onderzoeken waar en hoe een houtsnede gemaakt kan worden. Ofwel er ontstaat eerst een reeks schilderijen in olieverf, zodat het onderwerp van alle kanten bekeken kan worden. Pas dan wordt er een mooi stuk hout gezaagd in het gewenste formaat passend bij het onderwerp: van 10x10cm. tot 100×100 cm., lang en smal 10×60 cm., vierkant 30×30 cm. tot 60×70 cm. Er moet een uitdaging zijn, een bepaalde moeilijkheid die overwonnen moet worden. Een houtsnede maken vereist een grote inzet om het weerbarstige hout iets te laten vertellen over het onderwerp.

Het werk wordt in kleine oplage gedrukt in eigen atelier. Naast hout worden er andere materialen gebruikt, zoals perspex, karton of textiel. Een houtsnede wordt meestal uitgevoerd in de zgn. “legkaart” techniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van één plaat hout, die net als bij een legpuzzel in verschillende stukken wordt gezaagd. Zo kan er met verschillende kleuren tegelijk afgedrukt worden.

Rineke Hollemans
Noorderes 12
9407 TH Assen
Telefoon    0592-311507 / 06 4481 4440
E-mail          rinekehollemans@home.nl
website      www.houtsnede.nl/