Herman van de Poll

geoChao 288 120-120cm linnen 2019

Geometrische Chaos (geoChao)
De taal van mijn werk is gebaseerd op de mathematische vormen uit de Chaostheorie. De ideeën van de Chaostheorie en fractal  geometrie leiden tot de ontwikkeling van de composities in mijn werk. Ik gebruik driehoeken, vierkanten en cirkels in mijn schilderijen.

In de serie geoChao laat ik de driehoeken en cirkels weg en richt me alleen op de vierkanten. Ik ontwikkel mijn composities door zo weinig mogelijk invloed hierop uit te oefenen. Ik laat een door mij gekozen methode  de compositie bepalen

geoChao 299 80-80cm linnen 2020
geoChao 291 120-120cm linnen 2020

Het vervolg is dat ik bezig ben met een grove structuur techniek waarbij de prioriteit niet langer ligt bij de strakke lijnen. Wel blijft uiterste nauwkeurigheid noodzakelijk en hiervoor maak ik gebruik van potloodlijnen en afplaktape. Mijn focus is hierbij verlegt naar ritme en regelmaat.

Deze ontwikkeling in mijn werk heeft bijgedragen tot een positieve verschuiving. Met lef en doorzettings vermogen ben ik het gevecht met de materie aangegaan en heb ik opnieuw een stap gezet naar het minimalisme.
De ”ontmanteling”, het verwijderen van de tape blijft spannend. Tot dat moment blijft het geheel verborgen en blijft het een verrassing.