Herman van de Poll

Geometrische Chaos (geoChao).
De taal van mijn werk is gebaseerd op de mathematische vormen uit de chaostheorie. Ik heb me verdiept in de Chaos theorie en de fractal geometrie. De ideeën van de Chaos theorie en fractal geometrie leiden tot de ontwikkeling van de composities in mijn werk. Ik gebruik driehoeken, vierkanten en cirkels in mijn schilderijen. In mijn huidige serie geoChao laat ik de driehoeken en cirkels weg en richt ik me alleen op de vierkanten en de verhoudingen tussen de vierkanten. Ik ontwikkel mijn composities door kleine vierkantjes op grote te zetten of andersom. Het gaat om de onderlinge verhoudingen tussen de vierkanten. Ik laat de methode die ik kies de compositie bepalen. Bijvoorbeeld sudoku, binairo, trinairo kruiswoordpuzzel en anderen. Het proces om tot een compositie te komen waar je weinig invloed op hebt, vind ik steeds weer spannend. Het is een meditatief gevoel. Door het “monnikenwerk” en de intense concentratie raak ik in een trance. Het is een spirituele ervaring. Het spannendste vind ik de “ontmanteling” het verwijderen van de Kiptape. Tot dat moment blijft het geheel verborgen en blijft het een verrassing.