Beek in Beeld met Erik van Ommen in ROEG bij RTV Drenthe

Op initiatief van Erik van Ommen, kunstenaar en initiatiefnemer van de Artist for nature Foundation, is er een werkgroep gevormd om een uniek project uit te werken door leden van DSG.

Het doel is de Drentsche Aa, de enige in de oorspronkelijke, natuurlijke loop meanderende beek van Nederland, van bron tot monding te observeren, te onderzoeken en te ervaren en deze ervaring om te zetten in nieuwe en actuele kunstwerken.

Kunst en cultuur zijn al sinds mensenheugenis onlosmakelijk met elkaar verbonden en met dit project wil DSG daaraan een nieuwe eigentijdse invulling geven. Wij hopen op kunstzinnige manier een bijdrage te leveren aan het begrip waarom het zo belangrijk is om de natuur en de Drentse Aa in het bijzonder te beschermen.

Zo vrij als de Drentsche Aa meandert in het landschap, zo vrij zullen de kunstenaars vanuit hun persoonlijke aard en werkwijze op hun eigen manier het natuurgebied weergeven. Dat kan een realistische weergave zijn maar ook een abstracte, impressionistische of poĆ«tische vertaling van het actuele landschap zijn.

Het is de bedoeling dat de hoofdloop van de Aa, van de bron tussen Grolloo en Hooghalen ( in de Holmert) tot daar waar de Drentse Aa bij de Punt in het Noord-Willemskanaal stroomt, in verschillende jaargetijden wordt vastgelegd. De Aa heeft in dit traject acht verschillende namen. Deze namen zullen als uitgangspunt worden gebruikt voor de verschillende schildersessies.

Gedurende het project zal RTV Drenthe, in het programma ROEG, aandacht besteden aan dit project. De eerste uitzending zal zijn op zaterdag 3 juni 2023 en is via de website van RTV Drenthe terug te zien via deze link: ROEG RTV Drenthe