Ronald Soeliman

Een moderne gedreven schilder die de beleving van het landschap, duinen en zee daadwerkelijk laat zien en voelen
Zijn werk wordt door kunsthistorici wel vergeleken met dat van Impressionisten als Claude Monet, maar ook met het werk van William Turner en Vincent van Gogh. Hij wordt vooral gewaardeerd om het licht en de sfeer die door zijn bijzondere kleurgebruik en verftoets in zijn schilderijen gevangen worden.
Vanuit zijn woonplaats Zuidlaarderveen trekt hij het Drentse landschap in, dat hem erg inspireert. Hij schildert vaak ter plekke, en plein air. Naast Drentse heide, zandverstuivingen en akkers heeft hij een grote voorliefde voor de duinen en de zee. Hij neemt hiervan de essentie in zich op en werkt dit in zijn atelier uit tot het uiteindelijke beeld. Het gaat hem hierbij om het treffen van de sfeer van het moment. Het werk van Ronald Soeliman is met paletmes geschilderd. De verf is met royale toets aangebracht, waarbij de sporen van het paletmes nog duidelijk zichtbaar zijn; soms krast hij er een lijn mee in de nog natte verf om bijvoorbeeld fijne takjes te suggereren. Het lijkt af en toe alsof hij aan het boetseren is met de verf.
De kleurwerking is erg intens. Door middel van vibratie in kleur cre�ert hij diepte op het platte vlak, waarbij hij de verf het werk laat doen. Toch wordt er niets aan het toeval overgelaten: elke kleurtoets is er heel bewust neergezet omdat die iets toevoegt aan het beeld. Dit beeld wordt bepaald door de manier van werken en het gebruikte kleurenpalet. Het licht voert de boventoon en de essentie van het landschap is de drager van dat licht. Het schilderen van sfeer, emotie, kleur, geur, licht, hitte: het zijn allemaal abstracte begrippen. Maar voor Ronald Soeliman zijn zij van essentieel belang voor zijn schilderijen.
Naast vrij werk maakt Ronald Soeliman ook werk in opdracht en verzorgt hij cursussen en workshops voor groepen, bijvoorbeeld voor schoolklassen, personeelsverenigingen of vriendengroepen.