Felicitaties Helma van de Water Nationale Keramiekprijs 2023

Helma van de Water uit Smilde behaald 7e plek met de Nationale Keramiekprijs 2023, waaraan 110 kunstenaars met ruim 200 keramische werken mee deden.

Op 27 januari jl. vond de uitreiking plaats bij EM Studio Gallery in Amsterdam.  Helma: ”Ik ben zeer verheugd met deze behaalde plaats.

                                                                                   

Na de Keramiekopleiding in Gouda ben ik met het werken op de draaischijf begonnen en nog steeds doe ik dat met plezier. Het is een mooie erkenning  en een kroon op mijn werk.”

Een deel uit het rapport van de vakjury: ‘ ..De schaal is prachtig gedecoreerd met een spel van glazuur en strakke uitgespaarde lijnen die de onderliggende klei mooi zichtbaar laten. Spannend zijn de uitgesneden vormen die ze op speelse wijze, iets versprongen en haaks over de rand van de schaal heeft gemonteerd. De lijnen en kleurvlakken in zwart, mosgroen en donkerblauw, volgen dan keurig de vormen en dan weer lopen ze juist dwars over de binnen en buitenzijde van de schaal. Hierdoor krijgt het geheel een spannende dynamiek en interessante vlakverdeling. Dit mooie stukje vakmanschap laat het plezier zien dat Helma beleeft aan het werken met klei. Daarnaast is het ook een ode aan de prachtige kunst van de Art- Deco en het pottenbakkers vak. Deze schaal is een prachtig charme offensief om meer mensen te verleiden ook dit mooie ambacht te gaan leren en beoefenen.’

Helma heeft haar atelier in het Dorpshuis te Smilde, na afspraak vrijblijvend te bezoeken.