Persbericht n.a.v. de Expositie Over the Wall Assen

PERSBERICHT

Van 12 januari t/m 24 februari 2018 exposeren 4 Syrische kunstenaars samen met 4 leden van het Drents Schildersgenootschap in de galerie van het DSG te Assen. Een expositie in het teken van vrijheid, vrede, hoop en ontmoeting. In mei van 2016 opende de eerste expositie, van wat een reeks moet worden door het hele land, in Galerie Theater de Tamboer in Hoogeveen, met als thema vrijheid. De tweede expositie was in 2017 in Kunsthuis Secretarie in Meppel, waar kunstenaars en hun werk het gesprek aangingen. De expositie in Assen heeft als thema Art meets art, een ontmoeting tussen hen, die huis en haard hebben moeten achterlaten uit vrees voor hun eigen leven en wij, die al zeventig jaar in betrekkelijke rust geen oorlog meer van dichtbij hebben meegemaakt. In de jaren negentig werden overal in Europa muren afgebroken tussen landen en volkeren, maar elders in de wereld worden nieuwe muren opgericht.
Over the Wall: kijk over de muur, kijk achter de muur, doorbreek de muur. Kunst kun je wel omkaderen, maar niet inkaderen. Mensen, die kunst maken, ontmoeten elkaar in een indirecte dialoog, die taalbarriĆØres overstijgt. Over the Wall is genoemd naar het lied van Het Klein Orkest “Over de Muur”, geschreven door Harrie Jekkers. Centraal staan vogels, die vliegen over de muur van Oost- naar West-Berlijn zonder te worden neergeschoten. De parallel met het heden is duidelijk, alleen vogels vliegen nog vrij van het oosten naar het westen.
De 4 exposerende Syrische kunstenaars zijn jong en net klaar met hun studie. Zij bevinden zich door de oorlogssituatie ineens in Nederland na een grote volksverhuizing. In Over the Wall Assen laten zij zien hoe zij vanuit verschillende invalshoeken hiermee bezig zijn, maar vooral ook is deze expositie een uitwisseling van Europese en Aziatische opvattingen over kunst.