Persbericht n.a.v de Expositie ϋber horizonte

Monatliche Einladung Hightech

De titel ϋber horizonte van de expositie in de galerie van het DSG op de woonetage van warenhuis Vanderveen in Assen is voor meerdere uitleg vatbaar en complex. De zeven exposanten van de Bund Bildender Kϋnstelerinnen und Kϋnstler fϋr Niedersachsen hebben met hun werk het thema op verschillende manieren benaderd. Niet alleen de geografische horizon in overdrachtelijke zin, maar ook de persoonlijke en individuele aspecten ervan vinden we terug in de spirituele en creatieve inhoud van de werken. Op ontdekkingsreis naar verre landen gaan, het onbekende in de kunst vinden of ruimte geven aan de persoonlijke esthetische idealen, is een belangrijke manier om horizonnen te overwinnen.
Met de blik op de horizon, die we in ons landschap bijna dagelijks beleven, schilderen Hilke Deutscher en Herbert Mϋller in hun werken het Oost Friese landschap in haar veelzijdigheid en in verschillende jaargetijden. Beiden werken bij voorkeur in aquarel of olie op papier of linnen. Johannes Eidt en Peter Geithe zijn op ontdekkingsreizen naar verre landen, bijvoorbeeld naar Japan, gegaan. Beiden hebben heel eigen structuren ontwikkeld. Eidts vrolijke poëzie in zeefdruk op kleine bladen en Geithes adaptaties van Japanse lettertekens in acryl op een ondergrond van zand zijn door de cultuur van het verre oosten geïnspireerd.
Brigitte Schmitz en Ulrich Schnelle geven aan hun werken door de spontaan op het doek aangebrachte verf een bijzondere lading, die opgeroepen wordt door structuur en lineaire tekens. Heel mooi zichtbaar worden de spannende confrontaties van compositie, kleuren en vormen.
In zijn houtsneden gaat Uwe.P. Schierholz met alledaagse voorwerpen op zoek naar eenvoudige vormen en abstracties. Met de geaccentueerde kleurigheid van zijn werken onderstreept hij de complexiteit van zijn composities.