Van 3 november – 12 januari is in de galerie DSG de expositie te zien De babyboomers van het DSG en van Gogh, met 8 zeventigers en grootmeesters van onze kunstenaarsvereniging.
Een belangrijk thema is het landschap. De provincie Drenthe heeft nog steeds veel moeras-en heidegebieden met beekjes, vennen, poelen en meertjes. Menselijke ingrepen, zoals wegen, kanalisaties, stroomleidingen en bouwwerken passen zich bijna vanzelfsprekend in de artistieke waarneming aan zonder het landschap geweld aan te doen. Juist op deze manier wordt het proces van continue verandering en van het verdwijnen van de oorspronkelijke natuur indringend als thema behandeld. Weidse en sterk horizontaal gelede duin-en polderlandschappen, een roerige wolkenhemel en het spel van het licht op waterpartijen, akkers, weilanden en daken worden soms op een realistische, soms op een impressionistische manier geïnterpreteerd, soms verdwijnt het landschap in abstracte en atmosferische kleurvlakken.
Ook de mens wordt vaak als thema gebruikt, in portretten, in poëtische en intieme situaties, maar ook in magische en bevreemdende ruimtelijke omgevingen, op idyllische plekken en in overvolle hallen. In de ruimtelijke werken tonen mens en dier op fascinerende wijze hun eigen aard en breekbaar werkende vegetabiele vormen lijken steeds meer ruimte te veroveren.
Veel kunstenaars brengen in hun werk listige, humoristische, verstopte en provocerende boodschappen over, die door de kijker moeten worden ontraadseld.
Woordspelingen in de titels van de werken en het geven van een nieuwe betekenis aan gevonden dingen en gebruiksvoorwerpen herinneren aan de magisch realisten, surrealisten en conceptuele kunstenaars.
In het kader van de activiteiten rondom van Gogh in Drenthe hebben wij de 8 kunstenaars gevraagd: wat heb jij met Vincent van Gogh? Zij laten dat zien in hun werk of in een statement.